Afrika Mini Golf ile Tanıştı – Ağustos 2018


Afrika Mini Golf ile Tanıştı

Dünya Minigolf Federasyonu organizasyon şemasında Afrika, Amerika, Asya, Avrupa ve Okyanusya Minigolf Federasyonları tek bir çatı altında toplanmıştır. Dünya Minigolf Spor Federasyonu; Sport Accord (Uluslararası Spor Federasyonları Genel Birliği) ve AIMS (Spor Bağımsız Tanınmış Üyeleri İttifakı) üyesidir.İki yılda bir düzenlenen Dünya Şampiyonası’nın yanı sıra Avrupa Kıta Şampiyonası, Amerika Kıta Şampiyonası ve Asya Kıta Şampiyonası da iki yılda bir düzenlenmektedir. AIMS üyesi olarak bekleme odasında olan minigolf sporu 2020 yılında Tokyo’da yapılacak olimpiyatlara katılabilecektir. 2021 yılında ise Florida eyaletinde Dünya Oyunları listesinde minigolf şampiyonası yapılabilmesi için hazırlıklar sürmektedir. Tabii ki herkes üzerine düşeni yerine getirebilir ise. Afrika Kıtası için 2018 yılında adventure golf sahasında şampiyona yapılması gerekli hale gelmişti. 27-29 Temmuz tarihlerinde Gana’nın başkenti Accra’da Afrika Kıtası Adventure Golf Şampiyonası yapılacak. Geçmiş yıllarda Afrika kıtası organizasyonu yapılırken Kenya, Gana, Zambia gibi ülkelerde Minigolf Federasyonları kurulmuştu. Kenya Federasyonu Başkanı Wycliffle NGAYA Afrika kıtası Minigolf Federasyonları başkanlığına getirilirken, Gana Federasyonu Başkanı Talal Fattal Genel Sekreter olmuştu. Kenya hem ekonomik nedenlerden hem de üstlendiği görevin altından kalkamadığından pasifize oldu. Şimdi Afrika Kıtası Minigolf Federasyonları Başkanı aynı zamanda Gana Minigolf Federeasyonu Başkanı Talal FATTAL bu görevi üstlendi.

2016 yılı Ekim ayında sayın Talal FATTAL ülkemize -İzmir’e- gelerek Mini Golf 35 firmasını ziyaret etmişti. İki gün boyunca karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk ve toplantılar yaptık.

Daha sonraları defalarca yazıştık. Ülkelerindeki Adventure Minigolf sahasını bizim yapmamızı istiyordu. Avrupa bu konuda pahalı idi. Ülkemizdeki fiyatlar da bu tip sahaların girdilerinin ithal olması sebebiyle Gana için pahalıydı. Kendi imkanları ve bizden temin ettikleri bazı ekipmanlar ile özellikle de Dünya Minigolf Federasyonu Spor Direktörü Pasi Aho’nun özel gayretleri ile yeni bir sahaya kavuştular. Pasi Aho bizzat 2-3 hafta sahada bulunmuş hatta fiili olarak çalışmıştı. Minigolf Federasyonu Başkanı Talal FATTAL’ın fedakarlıklarını yakından takip ettim. Geçen yıl Hırvatistan’ın Zadar kentinde yapılan turnuvada beraberdik. Afrika Kıtası şampiyonasını, ülkesi Gana’da yapılması için gayretini ve çalışmalarını takdir ettim. Ülkemizde Mini Golf 35 firmasının ürettiği 18 parkurlu setler satın aldılar. Eğitimler ve antrenmanlar devam ediyor. Halkın büyük ilgisini sosyal paylaşım sitelerinden takip ediyoruz. Vize ve ulaşım giderleri nedeniyle Afrika Kıtası dışından çok fazla katılım olmayabilir. Ancak Afrika içinden 200’ün üzerinde katılımcı bekleniyor ve çok renkli ve eğlenceli geçeceğinden eminim. Özel nedenlerden dolayı ben de katılamayacağım ama turnuvayı sosyal paylaşımlardan takip edeceğim. Bir festival havasında geçeceğinden eminim. İzlenimlerimi bir sonraki sayıda aktarmaya çalışacağım. Afrika minigolf ile tanıştı. Şimdiden bizimle bağlantı kurup 18 çukurlu parkur talep eden başka kulüpler de oldu. Bu da önümüzdeki yıllarda Afrika’da özellikle de Gana’da ilginin yayılması ve sevilmesi demek. Afrika kıtasında sahalar çoğalırken bir taraftan da minigolf şampiyonasına hazırlıklar devam ediyor. İşlerini ciddiye alan, belirli bir düzen ve disiplin ile çalışanlar her zaman başarıyı yakalıyor.

Gana’nın iki-üç yılda yaptığını biz onbeş senedir yapamadık. Aktivite ve organizasyonlar yaptık. Dünya Minigolf Federasyonu temsilcisi olduk. Yüzlerce okulda, AVM’lerde, meydanlarda tanıtım ve etkinlikler yaptık. Ancak ulusal düzeyde kaldık. Dünya Minigolf Federasyonu tarafından altyapı çalışmalarında örnek gösterildik. Dünya Minigolf Federasyonu tarafından eğitim setleri olarak kullanılması şartı ile yeni kurulan federasyonlara saha ve ekipman sağladık. Uluslararası bir şampiyonaya veya turnuvaya katılamadık. Önümüzdeki yıl Haziran ayında İsveç’in Kungälv kentinde Adventure Minigolf Turnuvası yapılacak. Önümüzde yaklaşık bir yıl var. Şimdiden takımları oluşturup, en azından 7-8 kişilik sporcu yetiştirip, 10-12 kişilik ekip ile gitmeliyiz. İlk yıllarda derece almamız şart değil, tecrübe edinmeliyiz. Biz de varız demek için, ülkemizi temsil edip bayrağımızı dalgalandırmak için gitmeliyiz.

Köşe Yazıları

Yorumlar Kapalı

WhatsApp chat