Golf Antrenman Sahası ve Putting Green Alanları – Mayıs 2019


Golf Antrenman Sahası ve Putting Green Alanları

Mini Golf, her yıl dünyanın çeşitli yerlerinde 1500’den fazla organizasyonunun yapıldığı ve turnuvaların düzenlendiği, 5 kıtada ve 62 ülkede Federasyonu ve/veya temsilcisi bulunan büyük bir camiadır. Biz de özellikle Adventure Golf sahaları ile tüm federasyonlara ve saha işletmecilerine katkıda bulunmaya devam ediyoruz. Adventure golf sahaları, putting green sahaları ile bazı yönlerden benzerlikler gösterir.
Putting green sahaları, golfçülerin veya golf meraklılarının kullandıkları, antrenman yaptıkları ortak alanlardır ve genellikle konaklama tesisleri, yaz kampları veya yerel yönetimler tarafından yaptırılan sahalardır. Ancak saha bakımları nedeniyle bu alanlar maliyetlidirler. O nedenle imkanı ve mekanı uygun olan golf severler genelde evlerinin bahçesine irili ufaklı putting green alanları yaptırırlar.
Putting green sahası yapımında genel anlamda iki yöntem uygulanır. Birincisi ve Avrupa’da da yaygın olarak kullanılan; PE veya PP sentetik iple dokunmuş sentetik çim halıları ile yapılan sahalar. İkincisi de; tamamen “%100 naylon ve Heat-Block Reflective Technology” ile Amerikada üretilen sentetik halı ile yapılan sahalar.
Bu sahaları inşa ederken alt yapı hazırlıkları aynıdır. Yani zemin hazırlığı yapılırken çim ve otlar sökülür. Alana yabani ot ilacı yapılır. Zemin büyüklüğüne göre drenaj kanalları açılır. Sahanın eğim yönü gözönüne alınarak, mıcırlama ve yataklama işlemi sonrası drenaj borusu döşenerek bohçalaması yapılır. Zemin agregaları serilir ve sıkıştırılır. Üzerine plentmix malzeme serilir ve sıkıştırılır. Sonra golf cup yerleri belirlenir ve geotextil serilerek zemin hazırlığı tamamlanır. Buraya kadar olan kısım ortaktır.
Birinci yöntem olan PE veya PP sentetik halı hav kalınlığına göre deşişen oranlarda EPDM tozu ve silis kum karışımı ile dolgu ve fırçalama işleminin ardından saha hazırlanır. Topun hızı açısından hız arttırılmak isteniyorsa kum miktarı arttırılır.
İkinci yöntem Amerika’da üretilen %100 Naylon halı ile üretilen sentetik halı ile yapılan sahalarda ise Kum ve EPDM tozu ile istenmez ise dolgu yapılmaz. Halı yüzeyi dolgu yapılmadan kullanılmaya uygun dokunmuştur. Ayrıca kum ve granül tozu ile yapılan sahalar periyodik bakım gerektirir iken, dolgu gerektirmeyen sahalar uzun vadede maliyet açısından daha ucuzdur. Zira bakım-servis ücretleri her yıl yapılır ve ciddi paralar ödenir.
Bu kapsamda ben de İstanbul’a yolum düşünce bu ay içinde geçmiş yıllarda imal ettiğimiz 3-4 sentetik golf sahası ve putting green alanlarını gezip kontrol etme imkanı buldum.
9 yıl önce imal ettiğimiz putting green ve mini golf sahası ve 3 yıl önce imal ettiğimiz putting green sahaları ilk günkü kadar temiz ve bakımlı idi. Ziyaret ettiğim sahalardan biri de İngiliz firması tarafından 10 yıl önce yapılmış bir sahaydı. İngiliz firmanın yaptığı saha gayet başarılı ve temiz bir putting green sahası olmasına rağmen sorun; sizlere bahsettiğim birinci metot ile yani kum ve EPDM dolgusu ile yapılan saha yıllık periyot ile bakım gerektirdiğinden yüzeyin iklim şartları ile bağlantılı olarak yüzeyin aşınması, tozların ve dolgunun yağmur ve rüzgarın etkisiyle yer değiştirmesi sonucu top tutuşunun azalması idi. Hızı belirleyen yüzeyde 3-4 mm aşağıda olması gereken dolgunun tamamen yüzeye çıkması ve zamana bağlı olarak ek yerlerinin açılması ek yerinin çok belirgin olması sorunu vardı.
Zaten iç mekanlarda kum ve granül kullanmak, temizlik ve hijyen bakımından tercih etmediğimiz ve önermediğimiz bir yöntemdi. O nedenle bakım gerektirmeyen Amerikan halısı ile üretime devam etmemizin ne kadar doğru bir karar olduğunu deneyimlemiş ve bir kez daha emin olmuş olduk.

Köşe Yazıları

Yorumlar Kapalı

WhatsApp chat